Water, meel en oude gebaren maken elke ochtend een beetje helderder. Bakkerijen zijn meer dan een eenvoudige plek, het is waar de hele herinnering aan de mensheid wordt gekoesterd, de bron van het sociale en spirituele leven. Dit concept is waar het DFG ARCHITETTI team is begonnen met het ontwerpen van de renovatie van een bakkerij in Ragusa, met de focus op het verbeteren van het brood dat wordt tentoongesteld door middel van verlichting, kleuren en materialen.
Het team bestaat uit jonge architecten Davide Scrofani, Ferdinando Mazza en Giuseppe Francone (die werken tussen Rome en Ragusa) en richt zich op creativiteit met een sterk respect voor de plaats (en de mensen) waar ze ingrijpen, maar met onconventionele ontwerpcriteria. Dat heeft hen ertoe gebracht een bakkerij te ontwerpen die niet alleen een plek is waar je brood koopt, maar ook een echte kwaliteitsruimte die de ziel en de wortels van de stad uitdrukt. De winkel is verbonden met de straat door een breed raam dat een onderling continuüm creëert tussen binnen en buiten.
De boeiende uitstraling van het interieur van de winkel – en het groene plantenrek dat de straat siert – trekt de aandacht van de mensen. Binnen voelt het als in een schilderij, een wit doek waar brood met zijn unieke vormen en tinten de olieverfrol speelt. De met de hand vervaardigde toonbank, bedekt met wit Okiet, toont het voedsel op vierkante stollingsplaten om de levendige tinten te benadrukken. Het geheel ziet eruit als een heldere limbo waar de gouden tinten van het brood zich uitspreiden. Het belangrijkste punt van de ruimte is het labo, dat zich specifiek bevindt op de plaats waar de klanten het kunnen zien, zodat ze getuige kunnen zijn van het nauwkeurige energetische werk van de bakkers, alsook van een stukje creativiteit en kennis van de mensheid. De muren zijn verrijkt met een keramische filigraan stoffering van Marazzi, die doet denken aan de traditionele lokale “cementine”, maar toch perfect geïntegreerd is in het hedendaagse interieurontwerp. Verlichting is een ander interessant aspect van het project, met grote gipskartonnen vierkanten op verschillende hoogtes, die zowel de tijdlijn van de productie als de historische waarde van het brood (die verbonden is met de kennis en de beschaving van de mensen) belichamen. Het licht, dat zich uitstrekt op de toonbank, symboliseert ook de voortdurende overdracht van kennis aan nieuwe generaties. Een dunne decoratie gemaakt van gelakte berkenstokken, verwelkomt de cliënten bij de ingang, die zich als een vliegend tarweveld door de hele ruimte uitstrekken.